Blog van Career & Kids
woensdag 14 september 2016

Onderzoek College voor de rechten van de mens

Discriminatie zwangere vrouwen en jonge moeders is er nog steeds op de werkvloer. Ze dienen hier echter zelden een klacht over in bij hun werkgever of vakbond omdat ze denken dat het niets uithaalt. Slechts een op de zeven vrouwen maakte de afgelopen vier jaar een officiële melding, zo meldt het College voor de Rechten van de Mens in zwangerschapscoachinghaar onderzoeksrapport ‘Is het nu beter bevallen?’. Het onderzoeksrapport is gebaseerd op de input van duizend vrouwen die zwanger waren tussen maart 2012 en maart 2016.

Samenvatting

43% van de vrouwen op de arbeidsmarkt heeft te maken gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. De omvang van zwangerschapsdiscriminatie is de afgelopen vier jaar niet afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Wel gedaald is de bereidheid van vrouwen om zwangerschapsdiscriminatie te melden: dit percentage nam af van 26% in 2012 naar 14% nu. Een van de vele quotes:

De directeur van het bedrijf waar ik werk

maakt nu voor zeker de tweede keer een

opmerking over zwangerschap. Mijn directe

collega is zwanger en hij zegt: “Leuk nieuws

he?” Wijst naar me en zegt: “Jij houdt je

in he!?” Bedoeld als een grapje voor hem

waarschijnlijk, maar hem kennende

meent hij het wel.”

 

Bruikbare tool voor werkgevers

Het zwangerschapsspel is een fantastische tool voor werkgevers en werknemers om het gesprek aan te gaan samen, klik hier voor meer informatie.