Blog van Career & Kids
dinsdag 4 juli 2017

Motivatie en maatwerk

Na de zomer beginnen vijf gemeentes met experimenten met de bijstand, om in de praktijk te kunnen vaststellen hoe mensen vanuit de bijstand het best kunnen worden gemotiveerd of begeleid om (weer) een plek op de arbeidsmarkt te vinden. De essentie van het verhaal is echt maatwerk leveren aan cliënten, een zelfstandig ondernemer die deels in de bijstand komt heeft andere wensen en behoeften dan een alleenstaande moeder met jonge kinderen. Maatwerk om samen met een client te zoeken naar de juiste begeleiding, met als doel…langdurige uitstroom, een plek op de arbeidsmarkt. 

Samen uit samen thuis

‘alleen ga je snel, maar samen kom je verder’.  Dat was ook het credo van het voorjaarscongres van Divosa 2017. Wij voelen direct aansluiting hierbij. Career & Kids een netwerkorganisatie pur sang. De experts en samenwerkers, allen zelfstandig ondernemers, kiezen ervoor om niet “alleen snel te gaan” maar juist de verbinding op te zoeken van het samenwerken. Het een en ander vanuit een gedeelde missie en ambitie, wij coachen en trainen (alleenstaande) moeders, zodat zij met veel plezier en zo weinig mogelijk stress werk en gezin kunnen gaan combineren, letterlijk: Hoe houd je als werkende ouder alle ballen in de lucht?

Samenwerking

combineren werk en gezinEen voorbeeld hiervan is de samenwerking met Weener XL (gemeente ’s-Hertogenbosch). We overleggen samen, bouwen en experimenteren vanuit de gedeelde missie dat werk (in welke vorm dan ook), in ieders leven van toegevoegde waarde is. Door onze specifieke kennis en expertise van doelgroep, (alleenstaande) moeders, kunnen we complementair zijn aan de gemeente. Onze methodieken, ervaring en aanpak zijn erop gericht dat cliënten de ruimte gaan zien en ervaren om daadwerkelijk te gaan werken. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft een blog geschreven over de samenwerking

Combineren van werk en gezin als alleenstaande moeder

Een werkconsulent van de gemeente een persoonlijk blog geschreven over het combineren van werk en gezin en het verschil tussen haar situatie en die van haar cliënten. Ze zegt o.a.

“Werken heeft zoveel voordelen, maar mijn klanten zien ze niet of nauwelijks. Ik begrijp dat ook wel. Zwanger worden was voor hen vaak geen bewuste keuze. Ze hadden niet eerst alles op orde (huis, baan, man) toen het kindje zich aandiende. En ga dat maar eens allemaal regelen, als je de zorg hebt voor je baby. Al die onzekerheden die ik had, hebben zij misschien wel dubbel. Terug naar een vertrouwde werkplek kunnen ze niet. En financieel is het al helemaal geen vetpot.

En dan komen ze bij de gemeente aan het bureau van de werkconsulent. Bij mij dus. Dan horen ze dat er verwacht wordt dat ze terug naar school gaan of aan het werk. Dan slaat de paniek toe. Want hoe moet dat dan? Waar kan ik gaan werken zonder opleiding? Ik wil bij mijn kind zijn! Hoe moet dat met kinderopvang? Dat vind ik niks en is toch niet te betalen?”

Samen staan we sterk

Wij geloven dat maatwerk de enige juiste aanpak is en is dan ook om de komende jaren alleenstaande moeders te blijven motiveren en inspireren op weg naar een nieuwe toekomst, voor henzelf en voor hun kinderen. Daarom hopen we dan ook uit de grond van ons hart dat dit experiment slaagt. Want eerlijk gezegd, schrokken we van de enorme heftige vaak negatieve reacties op dit experiment in de media.

Inge Spek en Frieks Bruning

ervaren rotten-in-het vak m.b.t. het begeleiden van bijstandsmoeders