Blog van Career & Kids
zondag 4 april 2021

Zwangerschap en werk; nog steeds een probleem?!

Maternity coaching of zwangerschapscoaching is absoluut noodzakelijk. Ook al is het 2016, nog steeds is de ‘werken na zwangerschap’  een hobbel voor veel jonge moeders. Dit wil ongetwijfeld niet iedereen geloven, maar helaas is dit de dagelijkse praktijk, en blijkt dit uit wetenschappelijk onderzoek is dit vaak genoeg aangetoond. Daarom ben ik ook echt een absolute voorstander van maternity coaching, vanuit mijn hart en ziel, en niet vanwege financiële prikkels. te vaak haken vrouwen af na zwangerschap, ze stoppen met hun droombaan, gaan minder werken etc, we zijn niet voor niets kampioen deeltijdwerk. waarbij ik absoluut vind dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken, ik veroordeel niemand. Maar……..dan moet het een positieve keuze zijn en geen negatieve keuze. Door maternity coaching van 3 tot 5 coachgesprekken in te zetten blijkt dat de terugkeer na zwangerschap beter te verlopen, er is een mooie term voor “career development re-engagement”  zo beschrijft Claudia Filsinger, lecturer van Oxford Business School. Geen zweverig coaching, maar resultaatgericht, praktisch, met oog voor de emoties, maar vooral ook op de langere termijn! De coaching moet zich vooral richten op; emotionele deel.

maternity coaching of zwangerschapscoachingSlowing down and gearing up!

Zo beschrijft Filsinger prachtig de terugkeer na zwangerschap. Deze terugkeer wordt bepaald door drie factoren:

1. de workflow, pro actief oppakken,  maar er moet wel werk zijn, dus bijvoorbeeld geen klanten of cliënten die “over zijn gegaan” naar collega’s.
2. het menselijke aspect, collega’s, klanten, cliënten en manager
3. de aanwezigheid van (positieve) rol modellen

Werkt dit alleen in Engeland?

Het onderzoek van Filsinger komt uit Engeland en is uitgevoerd bij advocaten kantoren, maar sluit goed aan bij de Nederlandse situatie. Het is wel verbazingwekkend dat Maternity Coaching in Engeland veel meer is ingeburgerd dan in Nederland. Het wordt nog vaak beschouwd als een “luxe” vorm van coaching, terwijl coaching toch echt is ingeburgerd in Nederland. Gelukkig zien wij bij Career & kids absoluut een stijgende lijn. Wekelijks worden we benaderd om inspiratiesessies en workshops te verzorgen in het kader van maternity maar ook gelukkig paternity coaching!

Rol modellen en gast bloggers gezocht!

Wij zoeken jonge (niet in leeftijd maar dus prille) moeders en vaders die als gastblogger hun verhaal willen vertellen, over hun terugkeer na het zwangerschapsverlof, wat ging goed, wat zijn tips! Laten we elkaar inspireren!  Om zo samen te zorgen dat we van elkaar leren en elkaar kunnen motiveren.

Annemie Webers, geen prille moeder meer, maar inmiddels een moeder met 3 studerende kinderen, echter meer dan ooit geïnspireerd en gemotiveerd om te zorgen dat alle moeders na het zwangerschapsverlof vol energie en met veel plezier weer kunnen gaan werken, hoger- en lager opgeleide moeders, iedereen!