Blog van Career & Kids
zondag 4 april 2021

Ik durf het te zeggen, ik heb een missie

Ik ben een vrouw met een missie: “Ieder mens moet de mogelijkheid hebben om te genieten en plezier te hebben van zijn/haar werk- en privéleven. In alle levensfases. Tegelijkertijd heeft het leven soms ups en ook soms downs”. Welke keuzes wil en kun jij maken om jouw Werk-Privé Plezier te vergroten? Daar leef ik voor, daar werk ik voor en daarvoor heb ik in 2003 Career & Kids en later Career & Live opgericht. Mijn droom is dat in 2025 werk en prive combineren iets vanzelfsprekends is, dat voor iedereen met en zonder kinderen echt haalbaar is, zonder concessies die schuren. Daar leef ik voor, daar werk ik voor en daarvoor heb ik in 2003 Career & Kids en later Career & Live opgericht.

Het schuurt met de werk privé balans

Toen ik in 2003 startte leek 2025 nog zo ver weg, dat moest toch haalbaar zijn. Nu begint het te schuren, het komt al zo dicht bij. En zijn we er al bijna? Nee, helaas niet. We hebben stappen gezet, vooruit, maar ook soms achteruit. “Het Nieuwe Werken” gaf lucht, maakte work life integrationmogelijk, maar de komst van de smartphone bijvoorbeeld maakt work life separation ook weer heel lastig. We kunnen wel kiezen maar voelen we ook die vrijheid om de telefoon uit te zetten, ’s avonds op de bank, tijdens de vakantie. En hoe geaccepteerd is het om te kiezen voor je prive situatie als het wringt, tijdelijk of voor langere tijd.

Werk privé balans of is het werk privé plezier?

Tegelijkertijd zie je dat werk privé balans echt op de agenda komt te staan bij organisaties, soms (heel eerlijk) als window dressing, maar ook steeds vaker als een het serieus onderwerp: o.a de richtlijnen werk privé balans van de NVAB, vanuit arbodiensten, verzekeraars en zelfs in reclameboodschappen. Dus…ik ben ervan overtuigd dat we het wel gaan redden. De grote achterblijver is helaas de overheid met zijn wisselend beleid bij kinderopvang vergoeding, openingstijden scholen, de schoolvakanties. Daar heb je helaas als individu geen grip op.

Waar heb je wel grip op?

Het belangrijkste is en blijft de dialoog tussen mensen, zowel thuis als op de werkvloer, dus tussen werkgevers en werknemers onderling. Daarom hebben we een tool ontwikkeld, de KoersKaart Werk privé plezier, in cocreatie met de Schiphol Group, ABN Amro, CZ, Lidl, BV Familie, Kinderopvang Mundo, Scrub the mind, Gezinnig en de Universiteit Utrecht  en uiteraard de Koers, de bedenkers en uitgevers van tal van KoersKaarten o.a. de KoersKaart Werkstress: de KoersKaart werk privé balans bestaat niet, het gaat om werk privé plezier.

In dialoog over werk privé balans met de KoersKaart Werk Privé Plezier

Deze koerskaart is beschikbaar om samen met collega’s, je team en of je leidinggevende het echte gesprek aan te gaan.

De deelnemers zijn twee uur lang geëngageerd in gesprek over het centrale thema van werk privé balans naar werk privé plezier en bepalen hun eigen vervolgstappen. Top down meets bottom up. De deelnemers activeren zichzelf en elkaar. Dit leidt tot draagvlak en betrokkenheid. In groepen van 4 tot 8 personen per Koerskaart gaan is het mogelijk de dialoog te voeren en op te schalen tot honderd deelnemers tegelijkertijd. Kortom, begin het najaar goed en ga de dialoog aan met elkaar.

Mijn missie zal slagen!

Mijn droom, die gaat het redden dat weet ik zeker, dat voel ik, dat weet ik, en ik geef niet op voor mijn persoonlijk missie is volbracht, al moet ik door gaan tot ik 99 ben. Samen met mijn collega’s! Voor nu, kies ik voor mijn eigen werk prive plezier, een paar weken echte vakantie, met het gezin en zonder smartphone.

Interesse om de dialoog aan te gaan met je medewerkers, team en collega’s vooral nu tijdens het thuiswerken?

Ook online kun je deze koerskaart spelen, veilig en vooral interactief. We verzorgen dat graag voor je via Zoom, Teams of, Google Meet of Webex. Je kunt ook de papieren KoersKaart bestellen. Of stuur een mail naar webers@careerandkids.nl 

Annemie Webers

directeur Career & Live en Career & Kids