Blog van Career & Kids
maandag 18 januari 2021

Help, hoe houd ik alle ballen in de lucht?
Let op de breekbare, glazen ballen en de rubberen ballen even liggen laten

Werken, de kinderen les geven, de hond uit laten, en ook nog tijd voor mezelf vinden. Het is topsport voor werkende ouders op dit moment. Je moet letterlijk jongleren om alle ballen in de lucht te houden. Maar 20 ballen in de lucht houden, dat gaat nu eenmaal niet. Daarom is het essentieel om je te realiseren dat sommige ballen van glas zijn en erg breekbaar.  Andere ballen zijn van rubber en kunnen tegen een stootje. Kinderen zijn de glazen ballen die kun je nooit laten vallen! Dat staat vast. Door zo naar je jonglerende ballen te kijken elke dag kun je keuzes maken, welke ballen zijn vandaag van rubber en welke niet. Dit is een dynamisch proces en wisselt per uur, per dag, per week. Door bijvoorbeeld heldere afspraken te maken met je partner wie vandaag de glazen ballen vast houdt, door een oppas (zoals sommige werkgevers aanbieden, of extra vakantie dagen), lees het uitgebreide artikel hierover in het FD

Keuzes maken!

Het gaat om keuzes maken, wanneer je welke ballen in de lucht wilt houden, het bekende teamwiel kun je ook voor je thuissituatie inzetten.

Welk doel streef je na op dit moment? De perfecte juf of meester zijn, een leuke tijd heb ondanks de lockdown, genieten van elkaar of iets heel anders. Zo kun je alles het het teamwiel toepassen op je thuissituatie. We hebben nog nooit zo’n divers “team” gehad en van je kinderen kun je ook weer ‘speelsheid” leren, maak het niet zo zwaar. Is een taak heel saai, maak er dan een spel van, gebruik 2 dobbelstenen en kijk welke workhack je erin kunt maken door de taak in kleine taakjes tevredenen, het op een andere plek te doen (kan ook bijvoorbeeld via een leuk programma wonder.me)
Je waant je dan bijvoorbeeld op het strand. Wil je meer weten over deze speelse aanpak, bel of mail me dan gerust, het is gebaseerd op Playful Werkdesign (Professor Arnold Bakker en PhD Yuri Scharp, i.s.m. Klaas-Jan Reincke) zijn grondleggers hiervan in Nederland.En van playful werkdesign kun je ook playful life design maken door dit spel te gebruiken voor bijvoorbeeld het huiswerk van je kinderen, saaie taken thuis en nog veel meer. Gebruik de creativiteit en speelsheid van de kinderen.

 

 

Terug naar de glazen breekbare ballen

Realiseer je dat er echt één bal (naast je kinderen uiteraard) is die super breekbaar is. En dat ben jezelf. Dat vergeten helaas heel veel mensen en vooral werkende ouders. Vergelijk het met een zuurstof masker in een vliegtuig, de stewardess geeft daar duidelijk aan: pak eerst zelf het zuurstof masker, voordat je anderen gaat helpen. Dat geldt dus ook in het dagelijkse leven vooral nu. Zorg dat jezelf bijtankt, voldoende zuurstof krijgt, want als jij omvalt, dan is er niets meer over. Dus wat ga jij doen om voldoende zuurstof te hebben en te houden nu de scholen nog een tijdje dicht blijven?
Maak afspraken met je partner  (en vooral voor alleenstaande ouders) vraag om hulp. Er zijn bijvoorbeeld studenten die op dit moment geen bijbaan hebben en hele dagen thuis zitten, zo help je elkaar. Maar zorg, in de context die er is, dat je je eigen cirkel van invloed vergroot, met als doel dat jouw glazen ballen in de lucht kunnen blijven.

Daarom hierbij nog een poster met extra tips

Tot slot en als extraatje:

Doe wat je doet met aandacht, werken, juf of meester zijn of zelf bijtanken! In HBR stond deze week een interessant artikel: dat inzicht geeft over het belang van oprechte aandacht en stoppen met multitasken, doe wat je doet met aandacht. En dat is lastig en ingewikkeld nu de scholen dicht zijn

Gezondeboel biedt op dit moment 2 ecoachingsmodules aan vol met concrete tips
het hele gezin thuis door de lockdown

Thuiswerken door Corona 

Mocht je nog vragen hebben, tips nodig hebben, ondersteuning of wil je iets delen, ik hoor het graag. Ik hoop dat we elkaar zo kunnen helpen om alle ballen in de lucht te kunnen houden #samenstaanwesterk.

 

Annemie Webers

directeur Career & Kids