Blog van Career & Kids
vrijdag 10 april 2020

Wat is nu “oude” normaal en wat is het “nieuwe” normaal?

Exact vier weken geleden hadden we met ons hele team een inspiratie dag o.l.v. professor Arnold Bakker, Yuri Scharp en Klaas-Jan Reincke. Over speelser werken, Playful work design: “een gedragsmatige benadering die een activiteit speelser maakt”. Dus taken die minder leuk of inspirerend zijn, aantrekkelijker te maken. Dat kan op twee manieren: middels een competitie element of een spel element. 13 maart 2020 was eigenlijk het laatste voor ons team “oude normaal”, want daarna veranderde de wereld echt. Slechts vier weken geleden en het lijkt een eeuwigheid.

Positieve energie

Het “nieuwe normaal” levert ondanks alles wat er speelt, ook veel mooie dingen op, ik probeer playfull naar alles te kijken. Want eerlijk gezegd word ik best moedeloos soms van alle berichten en journaals met cijfers. Dus toen ik vanochtend het bericht van TNO “werken tijdens Corona crisis” in mijn mailbox aantrof, sprong ik bijna over mijn bureau van geluk, echt waar. Wat een positiviteit, kijken naar wat het “nieuwe” normaal heeft opgeleverd in vier weken, naast uiteraard het allerbelangrijkste: minder doden en minder zieke mensen (ook al zijn het er nog veel en zit daar heel veel verdriet en leed achter, dat wil ik absoluut niet bagataliseren). Het hele artikel is echt de moeite waard om te lezen, klik hier.

Samen staan we sterk

Dat blijkt maar weer, wat een fantastische initiatieven zijn er losgebarsten de afgelopen tijd. Van hele kleine tot hele grote, Adriaan Gijsberts is gestart met een positieve nieuws site www.pocon.nl die begin volgende week live gaat, waar dagelijks positief nieuws op gepost wordt, hoe inspirerend is dat.
Maar heel eerlijk, het duurde even voor ik zelf ook de positieve spirit weer te pakken had, vorige week zat ik echt even in een dip. Ik heb mijn positieve kikkerlijst erbij gepakt en een glas. Hoe krijg ik het omgekeerd van halfleeg naar halfvol? Ik keek zelf weer even naar de tips van het (gratis) ecoachingsprogramma “omgaan met Corona stress” en alles wat ik zelf dagelijks gebruik in mijn coaching vanuit ACT, Acceptance and commitment Therapie van Gijs Jansen en de APP Guide want het leek wel of de schoenmaker zelf versleten schoenen had. Na twee dagen donderwolken, lukte het, ik keek anders, ik dacht anders en ik zag anders. Ik stopte met 100 x per dag naar het nieuws op allerlei nieuwssites en apps te kijken. En nog veel meer om mijn glas weer half vol te maken van mijn kikkerlijst (klik hier voor de hele kikkerlijst). Ik kies elke dag 1 activiteiten van deze vier gebieden die ik absoluut ga doen, op een speelse manier natuurlijk!

Wat maakt mijn glas halfvol deze week?

Mijn gezin, mijn man en drie heerlijke pubers/adolecenten die nu allemaal thuis zijn en onze ondeugende, speelse, beagle pup Archie;

Het feit dat ik elke dag heerlijk sport via mijn fantastische sportschool Puur Sport, die dagelijks energieke, sportieve filmpjes posten op hun Facebook pagina. Ik doe actief mee en volg de instructies van Marijke, Gio of Tinja. Super vermoeiend haha, dat wel, maar vooral energiegevend;

Het coachen via beeldbellen met mijn clientes, dat gaat prima, en op die manier kan ik ondersteunen en het vooraf benoemde coachdoel laten behalen, dat kan zijn o.a. loopbaanvraagstukken, werkstress of werk privé balans;

Het playfull ontwerpen van onze e-trainingen, super gaaf en wat een energie krijg ik hiervan. Hier waren we met een deel van ons team een tijd geleden mee gestart, maar in deze tijd, is het geen keuze en maar een must; inspirerende en vooral interactieve e-trainingen ontwerpen, 16 april is oa. de e-training: Hoe houd je focus thuis achter je computer?;

Maar ik miste ook iets, wat kon IK nu doen in deze tijd? Ik wilde ook iets doen voor de maatschappij, dus besloot ik vanuit Career & Live 25 gratis loopbaan ecoachings trajecten aan te bieden, dat is mijn vak en daar kan ik mensen mee helpen. We werden overstelpt met aanvragen en ik ben echt blij dat ik zo mijn steentje kan bijdragen #samenstaanwesterk, o.a. voor mensen die door de Corona crisis hun baan verliezen en veel stress ervaren;

Minder rennen en vliegen, zoals TNO beschrijft: En heel eerlijk (en dat is voor mensen met jonge gezinnen echte anders, dat realiseer ik me) het leven is even een stukje rustiger, geen ellenlange reistijden naar Drachten, files naar Amsterdam om 07.00 uur. Hierdoor ik heb tijd “over”, tijd voor reflectie, tijd voor extra sporten, tijd voor het gezin, genieten van de zon in de tuin. Eigenlijk alles zoals het in het TNO onderzoek staat. Kortom ik ben een gewone gemiddelde Nederlander kan ik concluderen hahah.

Geniet in de context van het “nieuwe” normaal

Geniet van de Paasdagen, in je eigen tuin of je balkon;

Hou 1,5 meter afstand;

Zorg voor het halfvolle glas en vooral;

Blijf Gezond!

Annemie Schuitemaker
directeur Career & Kids en Career & Live