Blog van Career & Kids
zondag 10 maart 2019

Mooi weer doet wonderen

Bij de eerste mooie dagen in het voorjaar (dit jaar dus winter) richt ik me weer helemaal op het mooie weer en de zomer. Ik heb echt zo genoten van het ontzettend mooie weer in de voorjaarsvakantie. Een heerlijk vooruitzicht, maar zomer betekent ook, bikini weer aan.  Maar dit betekent dat er iets moet gebeuren en ik start direct met het maken van goede voornemens. Gezond eten, niet meer snoepen, sporten, je kent het wel. Vaak blijft het helaas bij goede voornemens, de wensen die ik heb zijn meestal niet-realistisch, de daarvoor gevraagde veranderingen té groot, ofwel gedoemd te mislukken. Gevolg, binnen een week is het gedaan met de goede acties, zeker nu het weer ook minder wordt.

Hoe kun je er nu wel voor zorgen dat je je doel bereikt, dat je je voornemens daadwerkelijk gaat uitvoeren?

loopbaanadviesEen helder en realistisch doel, daar begint het mee. Er weer willen uitzien als 30 jaar geleden is niet realistisch, helaas. Ook is er een groot verschil tussen jezelf iets voornemen en plannen. Als ik me voorneem om iedere week 3 x te gaan sporten dan kan ik het gemakkelijk voor me uit blijven schuiven, terwijl als ik plan wanneer ik het ga doen, bv op maandag aansluitend aan het werk en ik neem ‘s ochtends mijn sporttas al mee, dan is de kans al veel groter dat ik doorzet. Misschien is van 0x per week sporten naar 3x per week sporten ook wel een te grote verandering, zeker als ik ook op het gebied van voeding veranderingen wil doorvoeren.

Dus de volgende tips helpen echt:

  1. Kleine stappen maken de kans op succes veel groter!
  2. Daarnaast moet je ook wennen aan de veranderingen, hoe langer je het doet, hoe gemakkelijker het gaat, hoe meer het routine wordt. In het begin zal het dan ook nog geregeld misgaan. Dat geeft niks.
  3. Ben niet te streng voor jezelf en geef het niet meteen op. Je kunt gewoon een dag later de draad weer oppakken.
  4. Vermijd het alles of niets denken.

Omgevingsfactoren

Je omgeving kan soms tegenwerken, mijn gezinsleden worden niet altijd even blij van mijn voornemens, op welk gebied dan ook. Vaak heeft het ook consequenties voor hen, ik ben er bv minder of ik zet het halve huis op zijn kop. Soms worden ze ook geconfronteerd met hun eigen tekortkomingen en hebben zij er helemaal nog geen zin in om daar iets aan te doen. Daar worden ze dan wel steeds mee geconfronteerd, niet heel fijn. Support is dan ook niet altijd even groot, soms word ik zelfs tegengewerkt!

grote voorjaarsschoonmaakDit jaar heb ik het geluk dat het mooie weer zo vroeg in het jaar kwam. Mijn blik is wel alweer gericht op het voorjaar, maar ik heb gelukkig nog veel tijd om mijn doel wat bij te stellen, mijn voornemens om te zetten in een planning met kleine stapjes, mijn mannen te motiveren en natuurlijk daadwerkelijk in actie te komen!

Ondersteuning

We geven graag 3 ecoachingstrajecten “bewegen”, om iedereen die wil beginnen met goede voornemens in het kader van het voorjaar. Mail (info@careerandkids.nl) mij waarom jij deze ecoachings wilt volgen, of misschien leuker, waarom een goede vriend of vriendin dit verdient.

 

 

 

Frieks Bruning, f.bruning@careerandkids.nl

 

coach bij Career & Kids