Blog van Career & Kids
zondag 2 december 2018

Balanstrutje kans op het woord van het jaar?

Het kan niet waar zijn, dat was het eerste dat in mij opkwam toen ik las dat het woord “balanstrutje”, één van de 18 woorden was die op de shortlist staat voor het woord van het jaar 2018.
Ik ben gaan kijken, staat hier wat ik denk dat er staat?

Balanstrutje: carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972).

Hier moet ik even op kauwen. Ik val over een paar dingen, maar de allerbelangrijkste is; waarom laten we elkaar niet in onze waarden? Waarom vinden we altijd overal iets van, te veel, te weinig? Laat iedereen zelf bepalen wanneer je te veel of te weinig bezig bent met de balans tussen werk en privé. Maar mijn grootste struikelblok is “trutje”, dat is nog erger dan trut. Dat is de ander nog kleiner, nog minder maken. Je bent geen trut, maar een trutje.

Maar wat is een trut nu eigenlijk?

Van Dale geeft aan bij trut:

“onelegante, saaie, stijve vrouw (ook wel gezegd van een man)” NB de toevoeging ook wel gezegd van een man vind ik dan wel weer een opsteker in de context van het balanstrutje

Andere omschrijving die ik vind zijn:
“scheldwoord voor een vrouw” (woorden.org)

zeurderige vrouw” (dbnl.org) en op (etymologiebank.nl)

1) Akelig kind 2) Akelig meisje 3) Boerentrien 4) Domme vrouw 5) Griet 6) Ingebeeld meisje 7) Sullige vrouw 8) Takkewijf 9) Totebel 10) Tro 11) Troela 12) Vervelend meisje 13) Zeurig persoon 14) Zeurig vrouwspersoon”  op mijnwoordenboek.nl

Synoniemen die ik vind zijn de woorden griet takkewijf troel troela. Dus balansgriet, balanstakkewijf, balanstroel of balanstroela……….

Zie ik het verkeerd?

gratis werk privé balans testMisschien zie ik het verkeerd, dus ik ben ga kijken bij de persoon die dit woord heeft verzonnen en dan wordt mijn afschuw en ongeloof nog erger.
Elske Doets geeft zelf het volgende aan over het woord “balanstrutje”; “Zij symboliseert het vrouwelijke remvermogen, dat ervoor zorgt dat capabele vrouwen zichzelf klein houden en, op weg naar de top, ervoor zwichten om parttime te gaan werken. Dit soort sabotage kan het best in pittige bewoordingen worden bestreden! “Tja, misschien minder erg dan ik dacht. Maar dan zie ik de foto waar ze vol trots een sweater draagt waarop staat; No Balance Bitch.

Ik wil geen hetze beginnen, ik wil geen hakken in het zand zetten. Ik ben enkel verbijsterd dat vrouwen elkaar altijd zo in de haren vliegen. Laat iedereen doen wat hij of zij wil, en laten we daar geen oordeel over hebben. Laat iedereen zijn eigen keuzes maken, maar woorden zoals “balanstrutje”, spreken we bewust of onbewust een oordeel uit over de ander. Ik geloof in positiviteit, elkaar inspireren, rolmodellen zijn. Het artikel in het NRC van zaterdag 1 december 2018 ; “Jouw of mijn carrière” gaf een positieve en eerlijke blik op het eeuwige dilemma in Nederland over werkende vrouwen. Tanja van der Lippe (hoogleraar) zegt o.a; “Er is moed voor nodig de heersende rolpatronen te doorbreken”. Esther Kluwer (hoogleraar) zegt in dit artikel: “De belangrijkste vraag is wat de wensen en behoeften zijn van beide partners, in hoeverre is carrière maken belangrijk voor je en in hoeverre is de zorg voor de kinderen dat?”

Tolerant en zonder oordeel

Nogmaals, iedereen mag van alles vinden, zeggen en bedenken. Maar het gaat mij echt te ver als het woord “balanstrutje” het woord van 2018 zou worden. Het doet in elke vezel van mijn lijf pijn, het lijkt wel of de emancipatie dan 100 jaar terug gaat en de tolerantie, daar zeg ik maar even niets over. Niemand is beter of slechter dan de ander, zolang je maar doet waar jij gelukkig van wordt. Op een gegeven moment staan we allemaal voor de hemelpoort (of zoiets, waar je ook maar in gelooft) en als Petrus (of wie daar ook staat, weet ik veel) dan zegt; “Kom maar binnen”. Dan gun ik iedereen, mannen en vrouwen dat je dan vol overgave kunt zeggen: “het is goed, ik heb het leven geleid dat ik wilde leiden. En niet het leven dat de rest van Nederland vond dat ik moest leiden.”

Dus als er werk privé zaken spelen en je maakt je daar druk over dan ben je geen balanstrutje, geen zeurderig mens, geen boerentrien, niet sullig. Integendeel, je leeft en denkt na over wat jij belangrijk vind. Dat bepaal jezelf en niet de buitenwereld.

 

Annemie Schuitemaker

directeur Career & Kids en Career & Live

Annemie SchuitemakerPS. mijn droom en passie: “Dat in 2025 werk en privé combineren in Nederland iets vanzelfsprekends is, dat op alle fronten; macro- meso- en microniveau goed geregeld is. Dat er een cultuuromslag heeft plaatsgevonden in ons denken en handelen, waardoor ieder mens kan genieten van zijn werk & zijn leven, in elke levensfase. One Life, just Live it!”