Blog van Career & Kids
vrijdag 2 november 2018

Ik kwam, ik zag en vergat wat ik van plan was

Maandag werken, oma past op, Sophia naar ballet, Mila naar zwemles, Marijn komt later maar eet wel thuis. Dinsdag Mila regenlaarzen mee naar school maar geen fruit en boterhammen want schooluitje, oppas heeft tentamens dus ik om 15 uur aan school staan. Spreekbeurt Sophia voorbereiden, powerpoint maken, vriendin van Mila opvangen tot 18 uur, brood halen, gymspullen wassen en mee terugnemen naar school. Oh ja en niet vergeten: mijn baan en mijn leven!

Herkenbaar?

Ik volgde ooit een geweldige training bij Remco Claassen en deze woorden van hem lieten mij nooit meer los:

 “Als je geen plan maakt voor je eigen leven word je onderdeel van andermans plannen!”

 Ik dacht toen: dat gaat mij nooit gebeuren (ik was 27 en kinderloos). Nu 10 jaar later en 2 kinderen verder ben ik in ieder geval onderdeel van de plannen van mijn kinderen, en ik moet bekennen dat ik ook onderdeel ben van de plannen van van mijn man. (Ik noem voor het gemak even niet alle andere plannen waar ik onderdeel ben;-) En vaak is dat niet erg, maar op de momenten dat ik mijn plannen volledig aan de kant zet, herinner ik me weer de woorden van Remco Claassen en pak ik mijn notitieblok, familieplanner en mijn boekje met dromen voor het leven.

Plannen

Aan het roer gaan staan van mijn eigen leven is dan wat ik weer doe. En hoe doe ik dat? Door om te beginnen heel praktisch in de familieplanner te zoeken naar de ruimte voor tijd voor mezelf. En door zo’n planner op de juiste manier te gebruiken kom ik minder voor verrassingen te staan gedurende de week. Op zondag de week doornemen en een planning maken en me daaraan houden is ook een fijne manier om grip te krijgen op een druk leven.

Je leven in drie periodes

Af en toe bekijken welke dromen je hebt en of je stappen richting die dromen zet, helpt ook om aan het roer te blijven staan. Laatst leerde ik bij een training van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) nog een mooie oefening. Deel je leven op in 3 perioden: toen je op de middelbare school zat, de tijd rond je 20ste en nu. Bedenk je steeds, wat waren je angsten, wat waren je dromen, wat deed je toen? Je leven is in de loop van de tijd veranderd, en jij ook. Maar is er ook een deel van jou dat er altijd al was, en er altijd zal zijn? Laat jezelf inspireren om weer aan het roer te gaan staan of als je daar al staat, ben trots op jezelf en ben je het roer soms even kwijt, hoop ik dat je met deze tips vooruit komt.

Want vergeet niet: als je geen plan hebt voor eigen leven, word je onderdeel van andermans plannen.

Jenny Badreddine
Trainer en Coach,
Career & Kids en Career & Live

De Luna familieplanner kun je bestellen op www.ellenmae.nl(een overzichtelijke maandplanner voor jou of je gezin)