Blog van Career & Kids
zondag 30 september 2018

Vader en echtgenoot, dan pas president

Natuurlijk is Barack Obama een geweldige spreker en de 44e president van Amerika. Maar tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen vrijdag bij het congres Forward Thinking Leadership van Denkproducties, liet hij zich vooral zien als mens, als vader en echtgenoot. Hij vertelde dat hij vooral wil investeren in het belangrijkste project in zijn leven: zijn gezin en familie. Hij illustreerde dat met de mooie woorden:” als ik op mijn sterfbed lig, dan wil ik bij mijn dochters zijn en mijn vrouw. Dan zijn mijn gedachten bij hen, aan onze mooie momenten en zeker niet bij mijn beste speeches of zaken die ik bereikt heb tijdens mijn presidentschap.”. Deze kwetsbaarheid die hij liet zien, raakte me. Hij zette zichzelf niet neer als de 44e president van Amerika, als een supermens, maar vooral als een mens, als vader en echtgenoot. Hij sprak een groot deel van zijn tijd over zijn eigen werk privé balans. Hij gaf aan dat hij zoveel mogelijk elke dag om 18.30 uur aan tafel zat met zijn “girls” en dan minimaal een uur de tijd nam om samen te eten, te praten, spelletjes te doen en de meiden naar bed te brengen. Ook merkte hij op dat hij dat kon doen omdat hij een fantastische vrouw had èn een inwonende schoonmoeder, die hem steeds weer herinnerde aan het feit dat hij maar een gewoon mens was. Zijn schoonmoeder hield hem en zijn meiden, in wat hij noemde; de “zones of normality”. Work life separation, boundary control, (hierover heeft Ellen Kossek o.a acteur van het boek CEO of me, veel geschreven en veel onderzoek naar gedaan) echte grenzen stellen: nu werk ik en nu ben ik even niet bereikbaar. Dat lijkt zo simpel en soms zo onmogelijk, maar je ziet: “waar een wil is, is een weg”. Zelfs of ondanks het feit dat je president bent. Obama gaf aan: “focus je op wat je echt belangrijk vindt, leef je leven vanuit èn naar je eigen waarden.”

Mijn bucket list

Natuurlijk vind ik het fantastisch dat ik Obama in levende lijve heb gezien en gehoord afgelopen vrijdag, maar tegelijkertijd schrok ik van de heftige reactie op social media en de kranten op zijn komst naar Nederland. Hij zou een zakkenvuller zijn en de kaartjes waren veel te duur. Ik kreeg zelfs appjes van mensen die vroegen; “je hebt er toch niet voor betaald?” Ja ik heb er wel voor betaald en vond het elke eurocent waard. Ik schaam me er niet voor, door hard te werken en keuzes te maken, heb ik de keuze gemaakt een van de dingen te doen die echt op mijn bucketlist stond: Obama ontmoeten en inspiratie opdoen. En geïnspireerd ben ik, overigens ook door andere sprekers met name door Steven van Belleghem en Daniel Shapiro, maar dat terzijde. In plaats van een concert van b.v. Adele, kies ik voor een congres met Obama. Zelden ben ik zo geraakt en geïnspireerd door iemand, door zijn kracht, zijn stiltes, zijn puurheid en zijn wijze woorden.

Wat bleef op mijn netvlies staan na zijn optreden?

  • Het belang van humor en reflectie, jezelf bij tijd en wijle op de schop te kunnen nemen, te kunnen reflecteren en jezelf een beetje belachelijk te maken
  • Vooruitgang en verandering is steeds twee stappen vooruit en weer een stapje terug, waarbij je altijd kunt leren door naar het verleden en de geschiedenis te kijken
  • Zorg dat je altijd authentiek bent en handelt, onechtheid, nep doen en handelen, daar prikken mensen zo door heen
  • Praat altijd vanuit je hart. Mensen worden geraakt door verhalen, niet door data en spreadsheets
  • Eerst luisteren als je ergens nieuw bent, niet gelijk beginnen met wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt, luister en verplaats je in de ander.
  • Handel vanuit inclusie en niet vanuit uitsluiting. Kijk niet steeds naar hoe het was. Wijs dan ook niet steeds naar de anderen, kijk naar jezelf en wat kunnen we samen bereiken in deze tijd van verandering
  • Zijn quote van Peter Drucker: Management is doing the things right. Leadership is doing the right things
  • Focus je op wat je echt belangrijk vindt, leef je leven vanuit èn naar je eigen waarden.

Werk privé management

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit te voren. Technology maakt bijna alles mogelijk, waarvan we 50 jaar gelden dacht dat dat onmogelijk was. Maar waar draait het nu echt om in jouw leven? Wat vind jij echt belangrijk?

Annemie Schuitemaker

focusoloog, directeur Career & Live, Career & Kids 

en….moeder van Bob, Puck en Noor en partner van Jan