Blog van Career & Kids
zondag 30 juli 2017

Geld maakt niet gelukkig, vrije tijd wel! Goed voor jezelf zorgen, zuurstof masker op!

tijd voor jezelf, maar hoe vind je een oppas?Geld maakt niet gelukkig, maar vrije tijd wel, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.  Kortom tijd voor jezelf, maar hoe vind je een oppas? Het is logisch en ligt voor de hand. Om goed voor je baby te kunnen zorgen, is het belangrijk om vooral ook goed voor jezelf te zorgen. Wellicht een rare vergelijking, maar als je in een vliegtuig zit, word je ook altijd op het hart gedrukt om in geval van calamiteiten eerst zelf het zuurstof masker op je gezicht te zetten en dan pas voor je kinderen te zorgen. Immers, als jij niet voldoende zuurstof hebt, kun je niet veel meer betekenen voor je kinderen. Zo is het ook in het dagelijkse leven. Zorg dus dat je genoeg energie of zuurstof dus hebt, dan kun je ook goed voor je baby zorgen. Concreet kan dat betekenen dat je soms een oppas nodig hebt. Je wilt bijvoorbeeld een avondje uit met z’n tweeën of met vriendinnen op stap of je hebt gewoon even tijd nodig voor jezelf. En dat valt soms niet mee, om je kindje achter te laten. Brigitte Kaandorp heeft een briljante sketch gemaakt over het moederschap, kijk maar!

Maar hoe vind je nu een betrouwbare oppas en een hulp?

Het vinden van een oppas is niet altijd even gemakkelijk. Oppassen.nl probeert het wel zo makkelijk mogelijk te maken voor je om aan een oppas te komen. Oppassen.nl is de grootste oppas site van Nederland waar ouders die een oppas zoeken in contact kunnen komen met een oppas of gastouder in de buurt. Al meer dan 80.000 gebruikers hebben zich geregistreerd.

Je kunt ook kijken op hulp.nl, een overzichtelijk site voor oppas, nanny’s, maar ook voor huishoudelijke hulp.

En de laatste tip, kijk een op james4you.nl, een superhandig site met opzegbrieven, planner, reminders. Kortom alles om het leven van drukke gezinnen makkelijker te maken

 

Concrete tips

Enkele tips voor ouders om snel aan een betrouwbare oppas te komen:

  • Plaats een oproep op de website met een zo duidelijk mogelijk functieomschrijving. Zo weet de oppas wat er van hem/haar verwacht wordt.
  • Maak uit de reacties een selectie en houd vooraf een telefonisch gesprek met de oppas (zo krijg je een eerste indruk van de oppas). Goed gesprek gehad? Dan kan je de oppas uitnodigen bij jouw thuis.
  • Houd het eerste persoonlijk gesprek met je kind(eren) erbij. Zo kan je aan jouw kind afleiden wat hij/zij van de oppas vindt.
  • Bespreek in ieder geval de volgende onderwerpen in het eerste gesprek: de oppas zelf, je kind(eren), werktijden, tarieven, andere afspraken.
  • Goed gevoel erbij? Bel eventueel nog eerst wat referenties van de oppas na.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij zelf er een goed gevoel bij hebt. Alleen jij weet wat het beste is voor je kind!

Annemie Schuitemaker

P.S. Wil je trouwens weten hoe het met jouw werk privé balans is gesteld en dat van je partner, doe dan de gratis werk privé balans test en ontvang binnen 24 uur een persoonlijk rapport.