Blog van Career & Kids
woensdag 29 maart 2017

Gezinsmanagers

Wat maakt dat sommige ouders een goede werk/leven balans hebben en wat maakt dat andere ouders veel moeite hebben om werk met hun privé leven, te combineren. Goed om eerst vast te stellen dat ouders gezinsmanagers zijn en voor de meeste “managers” zijn er tal van managementtrainingen hoe om te gaan met werkdruk, delegeren, doelen etc. We kunnen allemaal ouders worden, maar hoe we omgaan met ons gezin in combinatie met werk en hoe we er zelf ook nog een leuk leven op na houden, is iets wat we meestal in de praktijk ondervinden en waar we vooral in weg in moeten en willen leren vinden. In de praktijk, is mij vooral opgevallen, dat kwaliteiten van managers handig zijn op het moment dat je een gezin wilt managen.

Welke kwaliteiten zijn heel behulpzaam voor een goede balans in de BV Privé, de BV Werk en de BV IK bij het in de lucht houden van de vele ballen?

Allereerst de kwaliteit “om hulp kunnen” vragen, het is namelijk bijna onmogelijk om alles alleen te doen, dat kun je niet op je werk, dat is ook onbegonnen werk, zodra je een gezin hebt. Overleg samen over alle activiteiten, die er zijn en vooral hoe die op een andere manier opgelost zouden kunnen worden. Is het misschien mogelijk om een hulp in de huishouding te nemen? Om je boodschappen online te bestellen en thuis te laten afleveren? Heb je misschien af en toe hulp nodig van een tuinman? Kun je Opa en Oma wat meer inzetten?

loopbaan checkEn dit gaat naadloos over in de volgende onmisbare kwaliteit netwerken. Netwerken = net werken. Het vraag vooral tijd, inzet, creativiteit en oplossingsgerichte kwaliteiten. Wie kun je wat vragen, wat heb je hiervoor in ruil? Goed netwerken is vooral in eerste instantie gebaseerd op geven. Wat heb jij te geven en aan wie en wat kun je hiervoor terugvragen. Misschien kun je iemand helpen met de computer en is diegene in ruil hiervoor bereid om af en toe de kinderen op te vangen bij calamiteiten. Calamiteiten klinkt als een zwaar woord, maar het is heel lastig als je onverwachts een belangrijke vergadering hebt en je moet eerder dan gebruikelijk van huis. Wie weet, wil die persoon voor een keertje jouw kinderen naar school brengen?

“Samenwerken”, nog zo’n onmisbare kwaliteit. Succesvolle ouders die vele ballen in de lucht kunnen houden, hebben de werkzaamheden, de taken, binnen het gezin goed verdeeld. Ze vertrouwen elkaar en ze rekenen op elkaar. Het gezin functioneert als een team. Ieder gezinslid heeft taken, van kleins af aan.

Een belangrijke kwaliteit: delegeren”. Delegeren heeft vooral met vertrouwen te maken en met loslaten. Zodra je afspraken hebt gemaakt over wie doet wat, laat het dan los en start in goed vertrouwen. Dit staat haaks op veel moeders die de controle willen houden en die alles liever zelf doen. Een veel gehoorde uitspraak hierbij is….dan weet ik tenminste dat het goed gebeurd. En dat heeft weer te maken met perfectionisme. Iedereen is verschillend en voert taken op een eigen manier uit. Die eigen manier kan te maken hebben met het tijdstip maar ook met de uitvoer zelf. Denk maar aan het huishouden, mensen hebben hier hele eigen ideeën over en op het moment dat twee mensen ouders worden, dan is het maar afwachten hoe het met gaat met de werkverdeling en met het loslaten van taken die de ander op zich heeft genomen.

En dan als laatste iets over het in de lucht houden van alle ballen. Goede managers “houden vast aan een strategie, kunnen nee zeggen en kunnen snel beslissen en de keuzes maken die nodig zijn”. Kun je dit ook binnen je gezin? Kun je nee zeggen tegen je partner, tegen je kind? Kun je grenzen stellen? Kun je keuzes maken? Heb je een strategie binnen het gezin bepaald? Tijd reserveren voor het gezin kan bijvoorbeeld een strategie zijn. Je kunt dan met elkaar afspreken om twee keer per maand het weekend vrij te houden voor het gezin, om met elkaar iets leuks te doen.  Je kunt een afspraak maken over met elkaar eten. Je kunt binnen het gezin een afspraak maken over het gebruik van je smartphone.

tips werkprive balansGooi eens een paar ballen weg

Misschien wil je niet ALLE ballen in de lucht houden, misschien kun je afscheid nemen van een aantal ballen.  Pak een blaadje en schrijf samen met je partner en met je kinderen eens op, welke ballen jullie allemaal in de lucht houden. Denk hierbij aan sociale contacten waaronder ook bezoeken aan ouders, grootouders, verjaardagen. Denk aan alle naschoolse activiteiten van de kinderen. Denk aan de sportverenigingen, besturen, het uitoefenen van een hobby. Denk aan je werk en waar je werk extra tijd en inzet vraagt?  Kijk vervolgens samen het hele gezin of jullie tevreden zijn of dat je iets wilt gaan veranderen. Bepaal welk doel jullie als gezin willen nastreven?

Lukt het niet, vraag hulp

Komen jullie er niet uit, bel (0800-0201060) of mail naar Career & Kids en vraag een gratis kennismakingsgesprek met een coach.  Career & Kids is een landelijk werkend bureau, er werkt altijd een coach in jouw regio en om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken…..je hoeft niet op pad, wij komen naar jou! Career & Kids heeft een jarenlange ervaring op het gebied van combineren van werk en kinderen en op tafel krijgen van de coachvraag. Aan de hand van de persoonlijke coachvraag stellen we een maatwerk traject op en gaan we werken aan een oplossing voor jou/jullie uitdaging.

 

Ingrid van Ham

coach bij Career & Kids