Blog van Career & Kids
zondag 12 maart 2017

Het kosten-baten-plaatje van balans

Als begeleider bij levensloop- en loopbaanvragen valt het me op dat ik de afgelopen tijd veel vragen krijg van mensen over hun werk-privé-balans. Vaak hardwerkende mensen die liever wat meer tijd aan hun thuisfront willen besteden. Waarom zochten ze eigenlijk begeleiding en deden ze niet gewoon wat ze zeiden te willen doen?werk en gezin combineren

‘Vanwege (arbeids)marktontwikkelingen’, kreeg ik vaak eerst als reden te horen. Maar dieper doorvragend, stuitte ik steevast op meer persoonlijke redenen en kwam ik kritische gedachten tegen, over onzekerheid en ongemak, en conflicterende gevoelens, zoals verlangen en angst. Logisch en heel invoelbaar. Want bij een ‘balans’ gaat het tenslotte ook over een ‘kosten-baten-plaatje’…

Kosten

Aan de kostenkant, kan minder werken betekenen: minder geld, minder aanzien, minder waardering, meer ‘nee’ zeggen, meer werkproblemen die blijven liggen… Negatieve opbrengsten dus – en daar houden wij niet van. Een verlieservaring drukt immers twee keer zo zwaar op ons als dat een winstervaring aan gewicht in de schaal legt, blijkt uit onderzoek van Kahneman.

Opbrengsten

Ook aan de ‘opbrengstenkant’ zien we iets opmerkelijks: veel mensen zijn thuis gestrester dan op het werk, blijkt uit onderzoek! Meer privé-tijd is dus niet altijd zo gunstig voor onze gemoedsrust als we misschien dachten. Vraag jij je ook af of je het ‘voordeel’ dat je hoopt te halen uit meer thuis zijn, ook werkelijk zo weldadig zullen ervaren? Met een handig hulpmiddel, de werk-privé-balans test, kan je dit in kaart laten brengen. De test is overigens gratis en je krijgt een persoonlijk rapport met jouw score en tips.

Balans? Een dynamisch evenwicht!

Het lijkt wenselijk, meer balans tussen werk en privé, maar in de dagelijkse praktijk valt het niet altijd mee. We stellen het liever uit onze persoonlijke waarden en wensen ‘op de balans te zetten’ tot belang en urgentie ons daartoe aanzetten, bijvoorbeeld als gezondheidsproblemen of conflicten gaan opspelen.

Want wat we het makkelijkst over het hoofd zien, is tegelijkertijd de belangrijkste en meest kritische factor bij werk-privé-balans issues: het fundament. Het ankerpunt waarop onze werk-privé-balans steunt, dat zijn we zelf!

Jouw werk-privé balans bestaat dankzij jou

Jij bent letterlijk het punt waarom het draait. Weet jij, waar jij kracht en energie aan ontleent, wat jou veerkrachtig maakt? Wat vind jij belangrijk om te doen, welke bezigheden laten jou glimmen en groeien, maken jou JOU? Hoe verdeel jij je tijd, energie en aandacht, hoe maak jij hierin keuzes? Wie zit aan het stuur, wie is speler en wie speelbal? Over deze vragen kun je blijven nadenken. Dan blijven ze in je hoofd hangen en raakt het daar nog voller en drukker. Je kunt ook je wensen naar buiten brengen en in een klankbordgesprek tegen het licht houden, waarna je gemotiveerd en gericht stappen kunt zetten. Spreekt dat laatste je aan? Neem dan contact op voor een goed gesprek over meer plezier in werk en leven!

Loes ten Cate

coach

PS heb je interesse in de prachtige tafelwip, neem dan contact op met Marleen Jansen