Blog van Career & Kids
donderdag 23 februari 2017

Is werk privé balans een utopie?

Het NRC is helder, Nee. De balans tussen werk en privé”: het evenwicht dat je moet bereiken tussen alles wat je in je relatie, je gezins- en privéleven op de rit moet krijgen en houden én al die eisen waaraan je moet voldoen op je werk.

Waarom niet?

Jabke Bouma in het NRC schrijft letterlijk: “Ja, vroeger, tóén was er nog balans tussen werk en privé. Toen had iedereen nog een eigen kamer op kantoor, kon je op je werk uitrusten van je privéleven en lekker doorwerken. Die tijd is voorbij sinds een groepje sadistische architecten de open kantoortuin met flexplekken over werkend Nederland heeft uitgerold, waardoor iedereen de hele dag in de teringherrie zit van al die mensen die hun privé meenemen naar hun werk. Waar je blij mag zijn dat je überhaupt een werkplek hebt, nooit meer iets afkrijgt en je dossiers dus wel mee móét nemen naar huis.

En dan hebben we natuurlijk ook nog allemaal een smartphone gekregen waarmee we 24/7 in contact staan met de wereld, onze baas, onze vrienden en onze concurrenten. Er is geen ontsnappen meer aan. Opgejaagd wild zijn we geworden.”
Vervolgens concludeert ze dat ze niemand kent behalve Lodewijk Asscher die het recht op onbereikbaarheid nastreeft, die werk privé balans heeft.

Werk privé management

Ik vind het een uitstekend stuk, het gaat niet om het vinden van het ultieme, iets dat wellicht 10 minuten bestaat, maar om actief keuzes te maken. Actief werk privé management, waarbij je steeds keuzes nee zeggenmaken, wat doe ik, waarom en waar zeg ik nee tegen. Welke apen wil ik wel op mijn schouder en welke niet:

Nee tegen een ander = ja tegen jezelf

Ja tegen jezelf = nee tegen een ander

Geluksterreur

Actieve keuzes maken tussen werk privé leven integreren en soms separeren, met als doel chronische stress te voorkomen. In het boek dat onlangs verscheen Van Big Bang tot Burnout, schrijven Hoogendijk en de Rek dat het gaat om het bijstellen van verwachtingen, dat we leven in een maatschappij waarin geluksterreur heerst. Alsof je mislukt bent als je niet gelukkig bent, schrijven ze verder. Maar zeggen ze ” als je naar evolutionaire geschiedenis kijkt, zie je dat je gelukkig voelen helemaal niet per definitie bij de doelen van het leven hoort. Het leven heeft geen andere delen dan leven. Het is niet raar om soms niet in balans te zijn, maar inderdaad gewoon te leven, waarin je soms overbelast bent, zolang dat maar geen chronische situatie is.

Actief managen

Wil je weten hoe het NU is met jouw werk privé én privé werk situatie is, doe dan hier de gratis test en kijk dan welke werk privé management je kunt toepassen.

Annemie Schuitemaker

focusoloog