Blog van Career & Kids
vrijdag 27 mei 2016

Vrouwen die een meerling verwachten, moeten 4 weken eerder zwangerschapsverlof krijgen. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zal dat vandaag voorstellen in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over het uitbreiden van verlofregelingen.

Heerma halen vrouwen die zwanger zijn van een twee- of drieling zelden het reguliere verlof, dat ingaat vanaf de 34e week van de zwangerschap. Vaak stoppen ze op doktersadvies al voor de 30e week. Heerma wil in de wet laten opnemen dat het verlof in de 30e week officieel ingaat.

D66-kamerlid Steven van Weyenberg pleit ervoor dat vrouwen hun bevallingsverlof flexibel kunnen inzetten, dat meldt Nu.nl. Momenteel hebben vrouwen recht op tien aaneengesloten weken verlof na de bevalling. D66 wil deze vaste periode beperken tot zes weken, de overige vier weken mogen over een periode van dertig weken worden uitgesmeerd.

Het wetsvoorstel van Asscher regelt een verruiming van allerlei verlofregelingen, zodat het combineren van werk en zorgtaken makkelijker wordt. Zo kunnen werknemers straks zorgverlof opnemen om voor een zieke vriend of bekende te zorgen. Nu mag het opnemen van verlof voor mantelzorg alleen bij een zieke partner, ouder of kind. Ook wil Asscher dat de vader het bevallingsverlof van de moeder krijgt als zij bij de geboorte van een kind overlijdt. Lees het hele artikel