Blog van Career & Kids
maandag 18 april 2016

Diversiteit: overleven als vrouwen in een old boys network, kan dat?

Hebben mijn dochters evenveel kansen als mijn zoon? Ik heb twee puber dochters en een zoon. Mijn zoon studeert sinds een half jaar aan de University College Utrecht. Mijn dochters gaan over een en respectievelijk drie jaar hun vleugels uitslaan. Onder het motto gelijke monniken gelijke kappen gaan ze de wijde wereld is straks, denk ik. Het is immers zo dat de meiden een voorsprong hebben. Meiden zijn succesvoller op de HBO’s en universiteiten. Dus zou je denken, dat komt wel goed met mijn meiden.Echter, de werkelijkheid is weerbarstiger, het glazen plafond bestaat nog steeds (vind ik overigens ene vreselijk term.) Ik geloof meer in de houten werkvloer, want daar moet het verschil gemaakt gaan worden. Maar dat terzijde.

“Een hen tussen de haantjes” legt de vinger op de zere plek

Schermafbeelding 2016-04-18 om 16.36.38Ik las dit weekend in een adem het boek “Een hen tussen de haantjes” van Sophie van der Zee. Een vlot geschreven boek over een ambitieuze kanidaat-notaris die na een glansrijke carrier op de Zuid-As, plotseling wordt ontslagen na de geboorte van haar tweede kind. In het “voorwoord” en het laatste hoofdstuk “en nu…?”,  legt ze feilloos de vinger op de zere plek. In de hoofdstukken daartussen beschrijft ze wat er gebeurt, wat het met haar doet en hoe het leven anno 2015 voor vrouwen met ambitie kan gaan. Het onderwerp is niet nieuw, maar het wis eigenlijk des te pijnlijker om te lezen, vooral als ik denk aan mijn twee dochters. Sophie geeft in het laatste hoofdstuk aan waar de schoen wringt, dat weten we wel, maar ze beschrijft het helder en duidelijk. Namelijk er moet iets veranderen (ook al verandert er best al veel, het gaat te langzaam) :

  • De overheid, met haar onduidelijke, steeds veranderende regels over bijvoorbeeld kinderopvang
  • De werkgevers, Sophie spreekt over het introduceren van Het Nieuwe Beleid, met voor ieder een Promotie-, en Ouderplan
  • Het bekende keukentafel gesprek tussen mannen en vrouwen
  • En de mindset van de BV Nederland, het is helaas nog deels “a man’s world”

Ik wil geen klaagzang beginnen, maar het boek van Sophie geeft weer heel even een duidelijk beeld van het huidige leven, waar het old’s boy network toch nog groter is dan we zouden willen. Dat is niet goed voor onze dochters, niet goed voor de maatschappij en niet goed voor werkgevers.Dus vandaar mijn tip voor alle ambitieuze moeders en vaders, maar ook werkgevers en beleidsmaker: ,lees het boek van Sophie. Het leest makkelijk, is herkenbaar en zet je toch weer even tot denken.

Trending Topic #WWVW, wat werkende vrouwen willen

Rond Moederdag 2012 schreven Chantal Evers, Jolanda Holwerda en ik het volgende manifest. We hebben toen gevraagd om dit manifest en te zorgen met zijn allen dat de #wwvw trending topic zou worden en dat is gelukt.

Mijn oproep is, laten we zorgen dat dit op maandag 9 mei, de dag na moederdag weer gebeurt. #WWVW trekking topic. Zo blijven we aandacht vragen voor wat werkende, ambitieuze moeders willen. Doe je mee? Please RT dit bericht zoveel mogelijk.

Schermafbeelding 2016-04-18 om 16.34.18

 

Annemie Schuitemaker