Blog van Career & Kids
zondag 4 februari 2018

18-02-2018 tijd met elkaar: zonder beeldschermen

Geen autoloze zondag, maar een digi-loze zondag. Zondag 18 februari 2018 is het namelijk Nationale Digital Detox Dag. Een dag om eens te genieten, om te lummelen, je te vervelen, spelletjes te doen, vanalles maar zonder beeldscherm; wandelen (zonder je smartphone), een (ouderwets papieren) boek te lezen of een echt bordspel te spelen met je gezin/familie en vrienden.

Waarom is zo’n digi-loze zondag nu zinvol?

Het is een uitstekende manier om bewustwording te creëren (voor jezelf, maar vooral ook voor je kinderen), dat soms zonder beeldschermen rust geeft, maar tegelijkertijd om te merken hoe we met zijn allen onbewust verslaafd zijn aan onze beeldschermen: thuis op de bank, in de trein, op school, op kantoor. Natuurlijk levert de smartphone ons veel op en is hij niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar bekijk het als flexitarier zijn: af en toe een dagje zonder is gezonder, beter en creëert bewustwording. 100% echte aandacht voor je kinderen en omgekeerd, 100% aandacht van je kinderen voor jou (zonder een snelle snapchat of instagram foto). Ervaren en laten zien en merken dat het zonder beeldschermen ook kan. Welke ouder gunt zijn gezin nu niet een dag met elkaar, een dag met onverdeelde aandacht? En zo voorkomen dat we verslaafd raken aan de beeldschermen, door bewust wording; een dag off-line met zijn allen!

Voor wie? Wie ondersteunt dit als gezin, als vriendengroep of gewoon jij alleen?

 • Voor ouders om eens echt aandacht te kunnen besteden aan hun kinderen
 • Voor kinderen om eens te merken hoe het leven is zonder beeldscherm (en aandacht te kunnen schenken aan hun ouders!)
 • Voor familie en vrienden om weer echt contact te hebben
 • Voor werknemers geeft het de kans om echt eens bij te tanken, zonder alle emails tussen door, zonder smartpone en echt een ouderwetse rustdag, zonder werk. Zodat ze kunnen genieten van een dag zonder werk
 • Voor iedereen ouderwets lummelen, genieten, spelen, praten met als doel: bewustwording wat 100% aandacht betekent en met je doel gewoon weer eens eens 100% fysiek en mentaal aanwezig te zijn tijdens een ontbijt, lunch of…..

Disconnecten om als gezin te reconnecten 

agile ouderschapHoe ziet de wereld er dan uit? Stel je voor, zondag 18 februari: gezinnen waar weer echt een bordspelletje wordt gespeeld, smartphones en laptops die dicht blijven aan tafel en op de bank (de email wacht gewoon tot maandag ochtend, er wordt namelijk niets verzonden naar je emailbox, dus die is toch leeg). Restaurants waar mensen gezellig met elkaar praten, treinen zonder mensen die naar hun beelscherm staren maar gezellig praten met elkaar etc.

Hoe kun je meedoen met deze digi-loze zondag challenge?

 • Bespreek met je gezin dat zondag 18 februari een dag vol met spelletjes, aandacht, en vooral zonder beeldschermen wordt.
 • Bepaal zelf de regels; een volledige schermloze dag, of enkel geen smartphone, geen televisie, of….Maar hou je daaraan. Zie het als een dieet en hou je het niet vol, schenk dan een bedrag aan de hersenstichting
 • Speel het unieke digiloze zondag bord spel met je familie of vrienden, mail naar info@careerandlive.nlv.v. digiloze zondag bordspel
 • En/of bespreek met je collega’s, team of medewerkers of dat er zondag 18 februari geen emails worden verzonden, geen enkele door niemand!
 • Hang deze poster thuis in de keuken en.of voor het raam……. Maak kenbaar dat je meedoet, inspireer anderen
 • Deel dit bericht zoveel mogelijk

Annemie Schuitemaker

Focusoloog en directeur Career & Kids