werk en gezin combineren

Ouderschap: Alle ballen in de lucht? Nergens voor nodig!

 Werk en privé gescheiden houden? Ouderschap: alle ballen in de lucht houden? Werk en privé: ik houd het

 Werk en privé gescheiden houden?

Ouderschap: alle ballen in de lucht houden? Werk en privé: ik houd het graag gescheiden. Want werk is werk en thuis is thuis. Alhoewel, ik roep dat nu wel zo hard, maar is het echt zo? Zeker omdat ik ook professioneel met “ouderschap” te maken heb, lopen werk en privé eigenlijk best wel door elkaar. Soms heeft het één voorrang, soms het ander. Maar dat is helemaal niet erg!

bevallingsverlofouderschap: alle ballen in de lucht houdenTekenen op de grond

Onlangs is mijn dochter met veel plezier mee geweest naar de Hogeschool omdat ik er nog even iets voor het project Leuker voor later wilde afgeven. Tekenen op het bord, lunchen met collega’s: heel gezellig allemaal. Toen ik eens een deadline had en op mijn vrije dag achter de computer zat te zwoegen, zat mevrouw lekker te tekenen. Nou ja, eerst op papier, later op de vloer, maar dat terzijde. Toegegeven, ze komt wel eens als eerste op het kinderdagverblijf, terwijl ze pas als laatste wordt opgehaald. En dat terwijl ik dan zonder de deadline te halen om 17.00 uur van kantoor ben vertrokken. Het is best moeilijk, om alles in balans te houden.

Laat los die bal!

In de lectorale rede van Carolien Gravesteijn schetste zij het krachtige beeld van ouderschap als jongleren, het in de lucht houden van verschillende ballen. Hoe red je dat als ouder? Goede vraag. Zelf laat ik er geregeld eentje vallen. Misschien is dat wel de beste tip die ik collega-ouders kan geven: lekker smokkelen met al die ballen! Soms twee in één hand, soms even eentje op de grond, en als iedereen kijkt even alles tegelijk. Of dat laatste eigenlijk ook niet, want we hoeven natuurlijk niet de schijn op te houden. Laat ik eerlijk zijn: ik weet dat ik mijn vrienden vaak verwaarloos, ik laat sporten voor wat het is en mijn vriend zei laatst schertsend op een maandag in een drukke week: ‘nou, tot vrijdag’. Maar: het gaat niet mis en we varen er wel bij! Het hoeft niet allemaal perfect, en zeker niet allemaal tegelijk, wil ik maar zeggen.

Goed in je vel zitten

Bovendien, op sommige momenten vind ik werken veel leuker dan opvoeden, laat ik dit taboe dan ook nog maar even doorbreken. Een ouder is meer dan een opvoeder, is een van de uitgangspunten van het lectoraat, en daar ben ik het van harte mee eens. Ik word erg gelukkig van mijn gezin, maar ook in mijn werk vind ik veel voldoening. En soms heb ik gewoon even tijd nodig om ‘niets’ te doen. Als je als ouder goed in je vel zit, komt dit je kind alleen maar ten goede, blijkt uit onderzoek. Dus stop met krampachtig jongleren, kies welk bal even blijft liggen en laat los wanneer dat nodig is!

Gezocht voor het grootschalige onderzoek naar ouderschap Leuk voor later

Hoe organiseren ouders van nu hun leven, zijn er belemmeringen of juist niet? Wat kunnen ouders aan elkaar hebben? De Hogeschool Leiden voert een grootschalig onderzoek Leuk voor later uit om deze vragen te kunnen beantwoorden onder een groot aantal vaders en moeders. We zoeken nog deelnemers: je kunt meedoen als je zwanger bent, als je partner zwanger is of als je een kind hebt jonger dan 1 jaar. Het levert jou ook concreet iets op: 

  • Je ontvangt een cadeautje
  • De ontwikkeling van jou en je kind wordt bijgehouden. Hoe?
  • In beeld door een fotoalbum van jou, je kind en je omgeving
  • Een digitaal dagboek door het maken van korte filmpjes
  • Door je te informeren tijdens gesprekken en op onze website

Susan Ketner, speciale gastblogger i.v.m. de week van de opvoeding (5 tot 11 oktober 2015), ze is onderzoeker bij het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van Hogeschool Leiden. Ook is ze zzp-er, vrijwilliger, partner, moeder en meer….

Plaats een reactie