bore-out

Bore-out, pure verveling op je werk

“Blijf zitten waar je zit, en verroer je niet, want er is gevaar en ik weet niet waar”.

“Blijf zitten waar je zit, en verroer je niet, want er is gevaar en ik weet niet waar”.

Bore-out, pure verveling op je werk? Dit kinderliedje, -rijmpje lijkt voor heel veel mensen een lijfspreuk te zijn geworden. Onder het motto “het is crisis, ik weet niet of ik iets anders vind, dus blijf ik maar”, blijven veel mensen werken bij hun werkgever in hun functie, terwijl ze er geen energie van krijgen. Erger nog, ondertussen vervelen ze zich te pletter en hebben ze last van een enorme bore-out. Het is tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Doe de luiken letterlijk open!

Clear strategy and leadership solutionsBore-out wat is dat eigenlijk?

Een bore-out is volgens wikipedia “een vervelingsziekte. Een bore-out wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Volgens op Amerikaanse data gebaseerd onderzoek van Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin loopt zo’n 15% van de werknemers met bore-outverschijnselen rond. “Bore-out” is een term voor een verschijnsel dat al vele jaren bestaat, namelijk onderbelasting: werknemers hebben te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting). Een bore-out kan ontstaan doordat een werknemer door met de jaren toegenomen ervaring en kennis “uit zijn baan groeit”. De ernst van een bore-out is moeilijk vast te stellen. ” . Gezondheidsnet heeft een interessant artikel met tips en symptomen.

Test je Bore-out gehalte

 1. Doe je privé-zaken op het werk?
 2. Voel je jezelf niet uitgedaagd en verveeld?
 3. Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
 4. Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van werk zonder dat je een drukke dag hebt gehad?
 5. Ben je ontevreden met je werk?
 6. Vind je jouw werk zinloos?
 7. Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
 8. Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder verdient?
 9. Verstuur je privé-mails naar collega’s in werktijd?
 10. Heb je weinig interesse in je werk?

Op vijf vragen ‘ja’ geantwoord in de Bore-out test? Jij hebt een hoge bore-out score…

De grote najaarsschoonmaak

De najaarsschoonmaak komt er aan, tijd om in actie te komen. De vakantie is voorbij en de energie die we hebben opgedaan willen we vasthouden.1 ding is zeker. Heb je baan waar je de volgende 3 elementen ervaart:

 • onderbelasting,
 • desinteresse en
 • verveling op je werk,

dan is het tijd om in actie te komen. De enige die dat echt weet, dat ben jezelf. Trek aan de bel bij jezelf, ga in gesprek met je werkgever en geef aan hoe jij denkt uit de bore-out gevarenzone te kunnen komen en als je dat niet weet, vraag hulp.

Ga bij jezelf na:

1. Waarom je werkt,, waarom die je nu wat je doet? Dat heeft ook sterk te maken met de piramide van Maslow waar ik eerder over blogde gekoppeld aan Geluks- en Talentenadvies. En durf het lef te hebben om ontslag te nemen als je je werk echt als zinloos ervaart. Jij bepaalt de inhoud van je eigen leven! Nu kun je het tij nog keren, als je 80 bent, dan is het te laat. 2. Dat heeft ook te maken met de tijd die je in je werk stopt en die je overhoudt voor je vrije tijd. een week heeft 168 uur en je werkt toch echt niet meer dan 40 (zeg ruim,50 uur.) Als de perceptie is dat je werk al je energie wegzuigt…dan is het tijd om aan de bel te trekken. Kijk om je heen en/of kijk hoe je je tijd anders kunt invullen, zodat je meer energie krijgt. 3. Is er een balans tussen je salaris en je werk, vind jij dat er disbalans is. Ga in gesprek of kom in actie…….. Trek de parallel met de grote schoonmaak: “De grote schoonmaak werd/wordt aan het einde van de winter- en zomerperiode uitgevoerd. Op het moment dat de eerste of laatste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch – kamer voor kamer – ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard……Een schoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk.”

Pak je schoonmaakspullen kom in actie…nu!

De laatste tijd begeleiden we steeds meer mensen met bore-out en het verhaal is bijna altijd gelijk aan het kinderliedje. Angst van de werknemer om een andere baan te zoeken, maar tegelijkertijd niet gelukkig zijn en dat uit zich vaak in Vermoeidheid, Irritatie, Lusteloosheid en Introversie (bron Bore-out, als verveling je werk wordt- Philippe Rothlin & Peter). Het mooiste is als werknemer en werkgever met elkaar in gesprek gaan en samen kijken hoe ze de situatie die is ontstaan, of -nog beter- voorkomen dat die gaat ontstaan, kunnen veranderen. Door en andere rol, een uitgebreidere rol, waarbij je je talenten weer optimaal kunt inzetten of wellicht bij een andere werkgever of als zelfstandige….of misschien je grote “droom” verwezenlijken. Net zoals bij goed werkgeverschap hoort om in gesprek te blijven cq gaan over de volgende stap cq rol of functie met de werknemer, is het ook de verantwoordelijkheid van de werknemer om zelf in actie te komen. Constant na te denken, wat is mijn volgende baan? Waar wil ik naar toen, hoe wil ik daar komen en hoe pak ik dat aan. een baan voor het leven, die tijd hebben we gehad. En om te eindigen met het kinderliedje; angst is nooit een goede raadgever, voor niemand. Ga uit van je kracht, van je talenten en kijk naar je uiteindelijk doe…ik geloof nog steeds…waar een wil is, is een weg. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. Interesse of meer weten, kijk eens op onze geheel website.

Annemie Schuitemaker

Ps een fantastische tool om je doelen te behalen en in beweging te komen is de Doelenposter van Sabriyé Dubrie – Your Key to Succes

Plaats een reactie