loopbaan check

Loopbaanadvies, je kunt niet vroeg genoeg beginnen: profielkeuze maken in de zon

Begin juli, als eindelijk de eerste tekenen van deze zomer zich aandienen hebben wij een aantal ‘verhitte’ gesprekken

Begin juli, als eindelijk de eerste tekenen van deze zomer zich aandienen hebben wij een aantal ‘verhitte’ gesprekken op de middelbare school van onze dochter. Zij zit in VWO 3 en gaat de overstap naar de HAVO 4 aan; het gevolg van een pittig jaar met teleurstellingen en tegenslagen. Tijdens onze gesprekken in de laatste schoolweken hierover met haar, laat zij weten aan zichzelf te twijfelen, niet meer te weten waar zij nou echt goed in is en ook over haar profielkeuze twijfelt zij…. Redenen genoeg om nog eens met haar mentor en de decaan te praten. Deze gesprekken – heel serieus, prettig en zinvol – benadrukken nogmaals hoe lastig de te nemen studiekeuzes zijn. Ook wordt ons meer dan duidelijk dat de keuzes nu te maken, consequenties hebben voor de verdere studieloopbaan.

Loopbaanadvies
Profielkeuze nu en studiekeuze straks. Als loopbaan- en studiekeuzecoach geef ik altijd bij mijn jonge clienten aan dat het vinden van een goed passende studie betekent dat je tijd moet investeren. Je moet stil staan bij wie je bent, uitzoeken waar je goed in bent en onderzoeken waar je interesses liggen. Eigenlijk niets anders dan loopbaanadvies. Het gaat om een zoektocht naar: Wie ben ik, waar ben ik goed in. En verder: Wat wil ik nu echt en wat kan ik?

Puberbrein
Onze puberdochter – 15 jaar jong met wat jeugdpuistjes rondom haar neus en een aangetast zelfvertrouwen – moet vooral nu weten waar haar kwaliteiten liggen en wat haar sterktes zijn. Zij staat aan de vooravond van de door haar te maken keuzes over wat zij ‘later worden wil’… En dat terwijl bekend is dat het op deze leeftijd nog moeilijk is om over jezelf na te denken. Het puberbrein kan ingrijpende besluiten zoals een studiekeuze gewoon nog niet nemen. Pubers zijn met andere zaken bezig, zoals hun uiterlijk, vriendschappen, verliefdheid, etc. Eigenlijk zijn ze op deze leeftijd er nog niet aan toe om een profielkeuzebeslissing te nemen. Een beslissing die de maatschappij toch van hen vraagt, terwijl een puber nog weinig inzicht heeft in ‘later’. Ondanks dit laat deze 15 jarige haar gevoel spreken en neemt daadkrachtig een besluit; zij gaat voor het andere profiel. Als studiekeuzecoach weet ik dat alleen de toekomst zal leren of dit de juiste keuze is. Maar als moeder denk ik een twinkeling in haar ogen te zien en ben trots, supertrots op haar!

Camping
Gelukkig weet zij al sinds haar kinderjaren dat zij iets met sport wil doen. Zij is een gepassioneerd voetballer en wil ‘iets’ met sport doen. Beroepen waar je het woord ‘sport’ voor of achter kunt zetten zijn de laatste tijd de revue gepasseerd….. sportpsycholoog, sportfysiotherapeut, sportleraar… Tijdens de gesprekken op school heeft zij het toch wel lastig; een aantal keren balanceert zij op 2 stoelpoten en soms zie ik haar ‘in gedachten’ afgeleid zijn. Ik moet haar dan even terughalen naar de ‘harde’ werkelijkheid van het nieuwe schooljaar en de te maken keuzes. Ik kan me er ook best iets bij voorstellen; drie lange gesprekken in 1 week op school terwijl iedereen al vakantie heeft. En dan ook nog die zon die zo lekker naar binnen op ons gezicht schijnt en bij ons de vakantiegevoelens aanwakkert…..Op een afsluitende vraag van de decaan naar welk vak haar voorkeur uitgaat in het nieuwe profiel – M&O of economie – stelt zij een vraag die de decaan, de mentor en mij verrast en mij het belang van goed studiekeuzeadvies nog meer doet beseffen. “Wat kan ik het beste kiezen als ik later een camping wil beginnen”. “Zo…” gaat de decaan verder “dus jij wilt een camping beginnen?”

Loopbaanadvies is belangrijk, bij je studie tot en met je pensioen!
“Ik Vertrek” en tal van andere programma’s laten zien dat niet alleen pubers dromen over het starten van een camping. De tijd dat iedereen beroep en baan voor zijn leven koos, ligt allang achter ons. Lynda Gratton – in het boek de Werkrevolutie- beschrijft dat (zoals genoemd in eerdere blogs van ons) fantastisch. En “toevallig” stond in het augustus nummer van Loopbaanvisie, een vakblad voor loopbaanprofessionals, een uitgebreid artikel over het belang van Loopbaanadvisering. Hierin wordt gesteld dat “loopbaanadvisering eigenlijk een kerntaak is van HRM, zowel op het individuele niveau als op het niveau van de organisatie. Het verdient zeker aandacht om heel bewust af te wegen welke loopbaanadviestrajecten intern kunnen/moeten en welke extern….HRM kan gebruikt worden in het TOEKOMST-FIT houden van de personeelsbezetting”.

Interesse in een kort en vooral resultaatgericht “loopbaanadvies”, kijk gericht eens op onze site Career & Kids. Om zo echt te onderzoeken wat je wilt met de rest, van je al dan niet,  werkende leven! One life, just live it!

Petra Stemerdink
Loopbaancoach en studiekeuze coach

One thought on “Loopbaanadvies, je kunt niet vroeg genoeg beginnen: profielkeuze maken in de zon

Plaats een reactie