werk privé balans

Werk en privé balans door de ogen van een man!

De vrouw als lijdend voorwerp De algehele opinie is nog altijd dat vrouwen minder gericht zouden zijn op

De vrouw als lijdend voorwerp
De algehele opinie is nog altijd dat vrouwen minder gericht zouden zijn op carrière, dan wel minder ambitie zouden hebben om doelen te bereiken. Surfend op het internet zijn er echter verschillende onderzoeken die uitwijzen dat dit helemaal niet zo is. Procentueel blijkt er tussen man en vrouw  namelijk weinig verschil te zijn in intensiteit en leuke loopbaanverwachtingen. Waarom  hoor ik  dan in de praktijk toch nog heel vaak stereotypen als: ‘bij ons gaat dat niet’ of ‘mijn man kan niet in deeltijd werken’. Vaak is het immers de man die dit in de schoenen geschoven krijgt en de vrouw die dit letterlijk en figuurlijk als lijdend voorwerp ondergaat.

Zoek de balans
Begrijp me goed. Ik richt me niet tot  relaties  waarbinnen  bewust gekozen wordt  voor een bepaalde al dan niet traditionele rolverdeling. En als iedereen hier tevreden mee is, vooral zo laten en gelukkig verder leven. Hiervoor alle respect. Deze blog gaat vooral over vrouwen als lijdend voorwerp. Tegen hen zou ik willen zeggen: ‘zoek de balans’. Neem de regie in eigen hand en maak afspraken met je partner. In brede kring zie ik nog altijd dat vrouwen wel zouden willen, maar na jaren blijkt er nog altijd niets veranderd te zijn. Om vervolgens te blijven zuchten en mopperen dat zij  1000 dingen op een dag moeten doen terwijl manlief het liefst ’s avonds na de thuisspits arriveert . Tegen deze vrouwen  zou ik willen zeggen maak een plan. Zoek desnoods een coach, al dan niet van Career & Live of Career & Kids. Maak een  stappenplan en neem hiervoor de tijd. Ga voor je zelf na wat je leuk vindt en waar je positieve energie van krijgt. Misschien is het wel zinvol om met een cursus of studie te beginnen om je doelen na te streven cq. te kunnen verwezenlijken. Neem je partner mee in jouw verhaal en beweegredenen. Ga op zoek naar een meer evenwichtige  taakverdeling thuis. Waarschijnlijk wil hij ook meer zijn dan de man die ’s avonds het vlees snijdt. Kortom, zoek naar een goede balans tussen werk en privé. Neem je eigen verantwoordelijkheid in deze.  En leg je niet te snel neer bij  argumenten van je man dat dit zo niet  werkt. Vaak blijkt er meer mogelijk te zijn als beide partijen echt willen. Want hoewel het nog steeds zo is dat vaker vrouwen in deeltijd werken, zijn er steeds meer bedrijven die deeltijd (ook aan mannen!!) aan bieden. Bovendien zijn er steeds meer mogelijkheden om thuis te werken. 

Goede balans tussen werk en gezin? Een kwestie van keuzes maken!
Toegegeven, ik héb de mogelijkheid om 4 dagen te werken, ik héb een thuiswerkplek, ik heb een vrouw die het heerlijk vindt om vooral buitenshuis te werken en daar veel voldoening uithaalt. Makkelijk praten dus? Wellicht. Maar we hebben daar de afgelopen jaren wél bewuste keuzes in gemaakt. Mijn vrouw is weer gaan studeren, we zijn beiden van baan veranderd en zijn verhuisd naar het mondaine Venlo. De taakverdeling thuis is volgens mij redelijk in evenwicht. Onze dochter Jasmijn vroeg onlangs aan haar moeder of haar hockeyshirt gewassen was waarop onze zoon Pepijn acuut antwoordde: ‘Dat kun je beter aan papa vragen!’ Wat dat betreft zijn wij redelijk tevreden over het management thuis. Daarbij ogen de kinderen nog altijd zeer tevreden en maken zij er geen enkel probleem van als mama een keer niet thuis is als zij uit school komen omdat ze nog wat afspraken had staan. Uiteindelijk zal je relatie evenwichtiger worden, en ben je niet alleen zelf beter in balans.

Het hele gezin vaart er wel bij. Reden genoeg dus om nog vandaag te beginnen met de eerder genoemde eerste stap. Je hebt nu geen excuus meer om te zeggen dat je niet wist hoe je het aan moest pakken!!

Geschreven door Dick van Esch, vader van Jasmijn (14 jaar) en Pepijn (11 jaar) en getrouwd met Marie-José Keulards, regio directeur Career & Live Zuidoost Nederland/Career & Kids Zuidoost Nederland

3 thoughts on “Werk en privé balans door de ogen van een man!

Plaats een reactie