geluk

Geluk, wat is dat nu eigenlijk?

Herman Van Rompuy stuurt deze maand het boek Geluk, The World book of happiness als nieuwjaarsgeschenk naar alle

Herman Van Rompuy stuurt deze maand het boek Geluk, The World book of happiness als nieuwjaarsgeschenk naar alle wereldleiders.  In de begeleidende brief roept Van Rompuy de wereldleiders op het geluk en het welbevinden van mensen bovenaan de politieke agenda te zetten.  ‘Optimisme is niet langer voor zwervers, dromers en naïevelingen’ aldus Van Rompuy, ‘Wanneer je positief denkt zie je meer mogelijkheden en presteer je beter, heb je meer veerkracht en neem je vaker de juiste beslissingen.  Om die positieve energie los te maken heeft een mens zuurstof nodig.  Die zuurstof kan de maatschappij bieden.  Positief onderwijs, positief ouderschap, positieve journalistiek en positieve politiek spelen hierin een cruciale rol. ‘ Met deze woorden hoopt Van Rompuy alvast de politieke agenda van alle wereldleiders op een positieve manier te beïnvloeden.  In het boek verzamelt Leo Bormans inzichten van 100 geluksprofessoren uit 50 landen.  Zij delen, als topexperts in de positieve psychologie, hun kennis over geluk.

Getriggerd door “geluk”, stuit ik op begrippen als:geluks budgetten, geluksproffessoren en nog veel meer
Na het lezen van diverse artikelen die betrekking hebben op het bovenstaande nieuws merkte ik dat ik getriggerd raakte door het woord geluk. Niet dat ik niet eerder over geluk na heb gedacht, maar eerder als een soort woord dat je veelvuldig gebruikt maar zelden echt bij stil staat. Je zou zeggen als coach ben je daar toch dagelijks mee bezig. Klopt. Dus ging mijn zoektocht verder op het internet….en in mijzelf. Googelend  kwam ik termen tegen die ik toch echt nog niet eerder had gehoord of gelezen er bestaan geluksbudgetten, die door een aantal gemeenten in Nederland worden verstrekt aan de “kansarmen” binnen die gemeenten (denk onder andere aan daklozen en verslaafden). Geluksprofessoren, zo’n professor is Ruut Veenhoven, hoogleraar op het gebied van sociale voorwaarden voor geluk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, oftewel: geluksprofessor. In een uitzending van het Radio 1 programma, Lunch! Op 29 november 2011,  gaf hij een mini college n.a.v. het initiatief van van Rompuy.

Is geluk te meten?
Waar ik persoonlijk nogal moeite mee heb is het omschrijven van geluk, ben je gelukkig als je op alle fronten van je leven geluk ervaart? Dus werk, Privé en Persoonlijk. Of ben je ook gelukkig als je over een aantal punten kan zeggen daar ben ik gelukkig in. Nu heb ik de neiging om de lat voor mezelf hoog te leggen en heb dus regelmatig het gevoel dat het beter kan. Dus is het woord “geluk” voor mij een lastige……het gevoel van het nooit volledig behalen bekruipt me met regelmaat. Geluksprofessor Ruut Veenhoven, heeft de Gelukswijzer ontwikkeld, een tool om je geluk te meten. Zelf vond ik het een eye opener dat Ruut van Veenhoven aangaf in het interview op Radio 1, dat het voor de meeste mensen lastig is aan te geven of ze gelukkig zijn. Men moet dan aan het grootte geheel denken. Veel makkelijker is het als je mensen vraagt of ze gisteren gelukkig waren. Deze vraag kan je dan ondersteunen door bijvoorbeeld te vragen: heb je gisteren lekker geslapen, heb je gisteren iets leuks meegemaakt, fijn gewerkt, lekker gegeten, voelde je je fit of was je wat down. Kortom, concreet maken door kleine mootjes aan te bieden. Het plussen en minnen van deze antwoorden geeft je geluksbalans aan. Als coach van Career & Kids en Career & Live, komt me deze methodiek zeker bekend voor. In vrijwel alle trajecten, veel work-life balance gerelateerd die wij begeleiden geven wij onze cliënten de opdracht mee om dagelijks te kijken naar de diverse activiteiten die zich hebben voltrokken en hoe ze zich hierbij voelde. Zijn het energie gevers of nemers?Als mens, vrouw, moeder van 3 en echtgenote, sta ik daar toch weer minder bij stil…… met als gevolg dat ik het geluk vaak niet zie, of liever gezegd niet herken.

Het kaartenhuis wankelt, geluk is…nee lijkt ver te zoeken
Zonder een ieder te veel met mijn privé leven te willen vermoeien wil ik toch een tipje van de sluier oplichten. Ik ben een 41 jarige vrouw met behoorlijk wat ambitie, stel mezelf redelijk hoge doelen en heb er moeite mee als die doelen in het geding lijken te komen. Dit geldt vooral als dit gebeurt door ontwikkelingen en gebeurtenissen om mij heen die ik zelf niet kan beïnvloeden. Nu is het zo dat vanwege onze gezinssituatie ik al behoorlijk getraind ben in het loslaten van verwachtingen en het accepteren van situaties die ik graag anders had willen zien. Ik ben moeder van 3 geweldige jongens, in de leeftijd van 11, 7 en 1,5 jaar oud. Onze oudste is gehandicapt en kan helaas vanwege zijn handicap niet bij ons wonen, onze middelste zoon heeft een stoornis binnen het autistisch spectrum en ADD en onze jongste daar zitten we meer mee bij de dokter en kinderarts dan we zouden willen. De laatste weken wankelde het kaartenhuis enorm, 4 weken achtereen een zieke zoon, waardoor het dagverblijf helaas geen optie was en mijn man moest onverwacht geopereerd worden en dat viel qua herstel nogal tegen. Op dat moment overviel mij het gevoel van niet gelukkig en niet blij zijn. De golf was iets te groot dit keer, bovenop wat er al was……En de balans tussen werk en privé leek zoek.

Mijn geluksolie: hardlopen
Toch is er 1 ding dat voor mij blijkt te werken om het geluk in de kleine dingen weer te zien en overzicht te hervinden en dat is hardlopen. Al ga ik met een hoofd vol zorgen, vermoeid de deur uit met mijn hardloop schoenen aan. Ik kom “anders” terug. Na mijn rondje van 30-45 minuten kom ik terug alsof ik geluksolie heb gedronken. De wolken lijken te zijn verdwenen. Ik kan beter relativeren, handelen en positief denken. En dus ook mijn geluk zien en voelen. Waardoor ik weer in staat men met de gegeven situatie een “nieuwe” balans te zoeken tussen werk en privé. Dus ook dit keer ging ik, anders dan anders, met veel tegenzin hardlopen en jawel het is ook nu weer gelukt. De situatie om mij heen is niet veranderd, mijn jongste zoon nog steeds ziek, maar het voelt anders. Nee, het is anders omdat ik het vanuit een andere invalshoek kan bekijken. Ik prijs mezelf gelukkig, dat ik weet waar ik mijn geluksolie vandaan kan halen en mede daardoor het geluk in de kleine en wat grotere dingen kan herkennen. En is het geluk dus dichtbij!

Het Boek The World book of happiness of hardloop schoenen onder de kerstboom?
Of dit boek gaat helpen om geluk te vinden dat denk ik niet, maar het zal je zeker aan het denken zetten, inspireren of zoals mij triggeren om stil te staan bij het geluk in jezelf. Op mijn verlanglijstje staat niet dit boek, maar nieuwe hardloopschoenen!

Inge Spek

3 thoughts on “Geluk, wat is dat nu eigenlijk?

Plaats een reactie