werkende vrouw

Sta zelf aan het roer van je leven

Wij verzorgen al enkele jaren de workshop “werk en gezin combineren”. Dat dit thema actueel is bij de hele

Wij verzorgen al enkele jaren de workshop “werk en gezin combineren”. Dat dit thema actueel is bij de hele werkende bevolking merken we aan het grote aantal workshops dat wij geven. Je vindt ons dan ook zowel bij gemeenten, waar we met bijstandsmoeders werken, als in het bedrijfsleven. We komen overal want de knelpunten die iemand kan ervaren bij het combineren van werk en gezin zijn bij vele werkenden hetzelfde. Alleen de omgevingsfactoren verschillen: grote of kleine kinderen, drukke baan of geen baan, gezonde financiën of schulden, alleenstaand of met partner etc.

Aan de slag met bijstandsmoeders

Het blijft altijd een bijzondere ervaring als we de workshop “werk en gezin combineren”  aan bijstandsmoeders geven. Het doel is dat de deelneemsters op het eind, na vier maanden, klaar staan om de arbeidsmarkt op te gaan. In het begin denken de vrouwen echter dat dit voor hen een brug te ver is. Daarom is het zo belangrijk dat we samen doelen stellen die reëel en haalbaar zijn. We maken dit duidelijk door drie vragen met ze te beantwoorden: Wat wil je? Wat kun je? Wat biedt de arbeidsmarkt?

Het ijs breken

Bij deze groep vrouwen heeft ieder zijn eigen verhaal. Ze hebben het vaak moeilijk en problemen stapelen zich op. We besteden altijd uitgebreid aandacht aan de kennismaking. Het ijs is dan gebroken, vrouwen ervaren dan erkenning en herkenning en er hangt snel een prettige en veilige sfeer. Daarna gaan we inhoudelijk aan de slag. Een vrouw heeft drie bedrijven te runnen: De BV Ik, De BV Gezin en de BV Werk. Als bij één van deze drie bedrijven iets niet klopt zal dat zijn weerslag hebben op de andere bedrijven. Aan de hand van  herkenbare voorbeelden wordt het bij de vrouwen al snel duidelijk wat we bedoelen. Door middel van oefeningen, zowel in groepsverband als thuis, ontstaan er inzichten bij de vrouwen waardoor ze in beweging komen.  Hoogtepunt is vaak de oefening die betrekking heeft op het in kaart brengen van de dagelijkse bezigheden. De meesten schrikken enorm als ze zwart op wit zien staan hoeveel uren ze per week bezig zijn met het huishouden! Het is een echte eye-opener die de bewustwording op gang brengt. En deze bewustwording is nodig om zelf aan het roer van hun leven te staan.

Werkgevers erbij

Een ander hoogtepunt van de workshop is het bezoek van een werkgever die iets komt vertellen over zijn bedrijf en over de functies die daar zijn. De deelneemsters krijgen dan vooraf de opdracht mee dat ze minimaal één vraag, liefst meer, moeten stellen aan de werkgever. Het echte werk komt dan dichtbij en we zien dat het enthousiasme gaat groeien en dat vrouwen liever vandaag dan morgen aan de slag gaan!

‘Wie bepaalt mijn leven?’

In deze groepen is er vaak een verschil in culturele achtergrond. Meestal is een groep gevuld met dames afkomstig uit de hele wereld! Dit is heel erg leuk en interessant en we merken duidelijk dat het respect voor elkaar groot is. Maar daarnaast zorgen de verschillen in cultuur, beleving en geloof ook voor (soms heftige) discussies. Want wanneer iemand overtuigd is van het feit dat wie dan ook haar leven bepaalt, is het niet aan ons om haar van die overtuiging af te brengen, integendeel. Maar het wordt dan voor ons wel moeilijker om iemand tot het inzicht te laten komen dat ze aan het roer van haar eigen leven gaat staan. In de loop van de tijd hebben Moniek en ik door ervaring geleerd dat we met wederzijds begrip en een flinke dosis humor een heleboel kunnen bereiken. Soms is er een partner die de vrouw verbiedt om aan het werk te gaan. In deze gevallen proberen we de man erbij te betrekken. Wanneer we met de deelneemster een individueel gesprek hebben nodigen we haar man ook uit. Belangrijk is het dat man en vrouw op een lijn komen te zitten. Het heeft voor ons geen zin om iets door te duwen wat uiteindelijk geen kans van slagen heeft. Succesvoller is het om de man tot het inzicht te laten komen dat ze er beiden beter van kunnen worden wanneer de vrouw zich op de arbeidsmarkt begeeft.

Klaar voor de start

Wij boeken goede resultaten met de workshop. Bij onze meest recente workshop bestond de groep uit tien dames. Van deze tien stonden er op het eind van de workshop acht klaar voor de arbeidsmarkt. De overige twee werden verder begeleid richting vrijwilligerswerk omdat voor hen de afstand tot de arbeidsmarkt nog te groot was.
In ons eigen woongebied (Venlo-Venray) kennen Moniek en ik de arbeidsmarkt van haver tot gort en dat werpt zijn vruchten af. Maar in regio’s waar we wat minder bekend zijn met de arbeidsmarkt zoeken we soms de samenwerking met regionale bedrijven. Dat maakt de kans op het vinden van de juiste baan nog groter.

Wij zijn in de overtuiging dat ieder mens een goed leven verdient. Een goed leven bestaat naar onze mening niet alleen uit materiële zaken maar juist uit zaken zoals: onafhankelijk zijn, een voorbeeld voor je kinderen kunnen zijn, een leuk sociaal netwerk hebben en blij kunnen zijn met jezelf en met je gezin. En als wij daar bij ‘onze’ vrouwen een steentje aan kunnen bijdragen, geeft dat een goed gevoel. Maar het uiteindelijke geluk bepalen ze zelf. Zij moeten zelf de regie in handen nemen, zij moeten aan het roer van hun leven gaan staan. En als wij ze tot dat inzicht kunnen laten komen, dan kunnen ze de hele wereld aan!

Marie-Jose Keulards
Moniek Brouwers

Plaats een reactie